sidan 17
1. salta,torka och röka
2. i kylskåpet: mjölk, yoghurt, skinka, ägg, morötter
i frysen. glass, fiskpinnar,
i köksskåpet: sockerkaka, bröd, flingor
på köksbordet: bananer, apelsiner
sidan 18
1 a) Kemisk reaktion
b)ja, ja, nej, nej, ja, nej, nej
2 a) Tabletten löser upp sig och det bildas
bubblor av en gas.
b) Det behövs vatten för att reaktionen ska ske.
c) koldioxid
d) Nej. Den kemiska reaktionen kan inte
gå tillbaka
sidan 20
1.pH-skalan
2 behöver ni inte kunna
3 a) Ett färgämne som visar olika färg när ett
ämne är surt, neutralt eller basiskt.
b)rödkål, blåbär, lingon
4 surt: citron, lime, yoghurt, ättika
basiskt: tvättmedel, såpa, schampo
neutralt: vatten, is, mjölk
sidan 21
1 Proteiner: bygger upp våra celler
Kolhydrater: ger oss energi
Fett: innehåller livsviktiga fettsyror
Vitaminer: för att vi ska kunna omvandla
maten till energi
Mineraler: benstomme, tänder, blod
och muskler
2 Kolhydrater: pasta, potatis, bröd, flingor, bulle
Proteiner: ägg, fisk, mjölk, ärtor, kyckling
Fett: smör, olja
Vitaminer och mineraler: apelsin, kiwi, äpple
3 • Konserveringsmedel är bra för att öka
hållbarheten.
• Smakämnen är bra för att det ska smaka
godare.
• Färgämnen är bra för att det ska se
aptitligare ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar