måndag 24 februari 2014

Svar till er väderfrågor

1. Vad är väder en kombination av?  Väder är en kombination av temperatur, lufttryck, nederbörd och vind

2. Vad betyder ordet meteorologi?  Läran om vad som händer och sker i luften

3. Vad är det som gör att vi har fyra årstider? Jordaxel lutar. När vi har sommar i Sverige så lutar denna del av jorden mot solen. Det gör att solens stråla träffar Sverige bättre och hinner inte försvinna i atmosfären. På vintern lutar Sverige ifrån och solstrålarna träffar mindre då.

4. Hur uppstår nederbörd och vilka tre nederbörd har vi? Nederbörden uppstår genom vattnets kretslopp. Solen värmer upp vatten och vatten avdunstar, det blir vatten ånga /gas. När gasen stiger upp mot himlen så kyls gasen ner och det bildas moln. När molnen inte klarar av att hålla det längre så börjar det regna, hagla eller snöa. Detta beror på hur kallt det är i luften.

5. Hur uppstår åska? Åska uppstår när de negativa laddningarna inte kan hållas kvar i molnet utan skickas ner mor jorden, där de träffar på positiva laddningar och då uppstår en krock och det låter (muller)

6. Vad är sjöbris? Sjöbris är när det kommer kall luft från havet och tränger undan den varma luften som finns på land.

7. Vad är landbris? Landbris är när kall luft kommer från land och tränger undan den varmare luften som finns över havet

8. Vad avläser man på en väderstation? Man avläser temperatur, vindarnas styrka och riktning, lufttryck och hur mycket nederbörd det har kommit.

9. Rita symbolerna för sol, åska, regnskurar, mulet och snöfall. Här får ni titta i era egna papper.

10. Rita och berätta om vår atmosfär. Du ska använda dessa ord: atmosfär, troposfär, stratosfär, jorden, UV-strålar, ozonlagret, gammastrålar, radiovågor och flygplan.Här får ni titta i era egna papper.


11. Hur ska man vara klädd om det regnar ute? Regnkläder är bra att ha, men det finns bra och dåliga regnkläder. Bra regnkläder och små lufthål i t.ex i armhålan. Detta gör att fukten som kroppen avger i form av svett kommer ut. Hade man inte haft hålen i kläderna så hade fukten blivit kvar och tillslut hade man både varit våt på insidan som utsidan av regnkläderna.


2 kommentarer:

  1. Kommer lite av dessa frågor komma på provet?

    SvaraRadera
  2. Kanske inte exakt den formuleringen, men frågorna är en bra hjälp.

    SvaraRadera