onsdag 28 januari 2015

Del 2 och 3 i religion



I morgon är det dags att träna på förmågan att se likheter och skillnader mellan världsreligionerna. Till denna uppgift får ni lov att ta med era anteckningar från gårdagens - och dagens redovisningar om världsreligionerna. 


Del 2
Vid redovisningen, Jämförande uppgift:

1.       På vilka 3 punkter var det störst skillnad mellan religionerna? Hade dessa punkter något gemensamt med varandra? Skriv kortfattat hur de olika religionerna fungerade på dessa punkter.

2.       På vilka 3 punkter var religionerna mest lika varandra? Hade dessa punkter något gemensamt med varandra? Varför tror du att religionerna var överens om just dessa punkter?



På onsdag den 4 feb - 15 ska uppgift 3 vara färdig. Ni kommer att få lov att arbeta med denna uppgift på tisdag 3 feb men de tiden kommer inte att räcka så det är viktig att ni börjar skriva uppgiften hemma,

Del 3
Efter redovisningen, Resonerande uppgift:
Vid det här laget har du säkert under redovisningen fått höra om flera exempel på religionskrig eller våldshandlingar mot religiösa grupper av människor. Samtidigt har du antagligen märkt att världsreligionerna är ganska lika varandra när det gäller vissa grundregler, till exempel har alla världsreligionerna ett förbud mot att döda andra människor. Frågan du ska resonera om är:

Hur tror du det kommer sig att religion ofta blir en ursäkt för krig eller våldshandlingar trots att alla världsreligionerna har en regel om att man inte ska döda andra människor?

Försök resonera i flera steg och få med exempel som gör dina resonemang tydliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar