onsdag 21 januari 2015

Gemensam instruerande text

Igår tittade vi på de språkliga dragen i en instruerande text. Vi tittade på en kort film om hur man skriver instruerande texter och där efter skrev vi gemensamma texter, dels ett recept och en instruktion till hur man borstar tänderna. Det blev många diskussioner om språket och hur man gör när man bakar och borstar tänderna. Här nedan ser ni resultatet. 


6b Sockerkaka!
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 ägg
1 dl mjölk
1 ½ tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
75 g margarin

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.  Smörj formen med margarin och ströbröd. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda i vaniljsocker, bakpulver och mjöl i smöret och mjölken.  Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Häll i smeten i formen.  Sätt in formen i ugnen i ca 35 min.



6a Sockerkaka








Ingredienser
2 dl strösocker
3dl vetemjöl
2 st ägg
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
75 gram margarin/smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta händer. Smält margarinet, häll i mjölken i margarinet så att det svalnar och blir kallt. Knäck äggen i en skål, häll i sockret, vispa ihop äggen och sockret tills smeten bli vit och pösig. Häll vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål, blanda. Häll mjölblandningen i mjölken och margarinet, rör om.  Blanda sedan i ägg och socker. Vispa smeten jämn.
Smörj formen med margarin och ströbröd sedan häll i smeten. Sätt in formen i ugnen i ca 35 min. 


6a Borsta tänder
 Material
Tandborste
Tandkräm
Vatten

 Gör så här:
Ta tandborsten, lägg på tandkräm och öppna kranen och skölj tandborsten. Borsta de bakre tänderna i nedre käken först, borsta varje tand i tio sekunder. Fortsätt att borsta tänderna framme i käken.  Skölj munnen med vatten, spotta ut vattnet. Skölj av tandborsten. Lägg tillbaka tandborsten och torka munnen.





6b - Rena tänder!
Material
Tandkräm
Tänder
Tandborste
Vatten/ kran
Spegel
Handduk

Gör så här:
Ta ut tandborsten från skåpet och lägg tandkräm på tandborsten. Sätt på kranen och blötta ner din tandborste. Ta in tandborsten i munnen och börja borsta. Borsta tio sekunder på varje tand, glöm inte tandköttet och tänderna längst inne. Spotta ut tandkrämen och skölj munnen med rent vatten. Torka munnen med en handduk.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar