måndag 1 december 2014

Träning inför provet på tor 6a och fre 6b!

Glöm inte att ni har prov i historia på tor 10.20-12.00 6a och på fredag 8.20-10.00 6b. Ta hjälp av er matris när ni tränar så att ni får med alla delarna. Längre ner på sidan kan ni se ett mycket gott exempel på hur man kan göra när man tränar inför provet. Ta hjälp av varandra och ta hjälp av alla lärorika filmer som ni har lagt ut på bloggen. 











Här nere kan du se ett bra exempel på hur man kan göra när man tränar inför provet!



Matrisen
Stormaktstidens Sverige 1611-1718



E


Du kan beskriva
kortfattat ett eller
flera av skälen
till att perioden
kallas för
stormaktstiden.
Stormaktstiden började 1611 och slutade 1618. Det kallas stormaktstiden för att Sverige var ett av Europas största militär makter. Och för att kungarna krigade mot länder långt bort, som tillexempel Ryssland och Tyskland och tog över nya länder. Sverige fick mycket makt genom att ta många länder.
Du känner till
en del fakta om
några av
regenterna,
Den första kungen under stormaktstiden hette Gustav den ll Adolf, han dog i slagen vid Lutzen den 6 november. Han blev skjuten i ryggen och  då fick hans dotter Kristina ta över som bara  6 åring. Eftersom hon var liten fick Axel Oxenstiernarna, Gustav den andra Adolfs vän, hjälpa henne. Under hennes uppväxt lärde hon sig mycket för att kunna  styra Sverige när hon blev äldre. Men redan som 18 åring   konverterade hon till katolik och abdikerade som drottning, hon valde att flytta till Rom i Italien och blev katolik i stället för protestant. Om hennes pappa skulle levt skulle han blivit förbannad för han hade gett sitt liv för protestanterna eftersom att han har krigat mot katolikerna nere i Tyskland.

Efter Kristina kom Karl den X han var Kristinas kusin han var en enväldig kung det betyder att han ville ha all makt och styra landet själv utan hjälp. Men Karl den X dog av lunginflammation

Efter hans död tog Karl den Xl över. Folket kallade honom för grå kappan för att han reste mycket och för att dem som var i bongården inte skulle känna igen honom. Han åkte runt  i  och hela Sverige för att se hur människorna i hans land hade det . Karl den Xl ville att bönderna skulle ha det bra eftersom han behövde dem när han skulle ute i krig så han gav bönderna ett soldattorp och lite mark, då  kunde de odla sin egen mat och var då starka när det var dags för krig. När kyrkklockorna ringde på ett speciellt sätt visste bönderna att det var dags att ge sig av ut i krig. Några av bönderna tog med sig hela sin familj när de gav sig iväg eftersom frun och barnen inte kunde klara sig själv.
Karl den Xl  hade dyslexi det innebär att kungen hade skriv och läsnings problem.  Han dog av cancer.

Karl den XII tog över. Han var en enväldig person han ville ha all makt själv och styra allt själv en orättvis person. Han var en tyst och en ovanlig människa och han var sparsam . Han krigade hela sitt liv och han gifte sig aldrig. Han dog 1718 den 30 november en kula kom flygande rakt genom hans huvud. Och efter hans död kom frihetstiden.
Du har viss
kännedom om
hur Sverige karta
såg ut och
förändrades
när Sverige
var som störst.
Sverige var ett stort land med 3 miljoner invånare. För att den hade Finland delar av Tyskland Estland delar av Norge
Du kan på ett
enkelt sätt använda
nya ord och
begrepp som
är relevanta
för temat.

Du berättar på ett
enkelt sätt om
händelser och kan
nämna orsaker
och följder.













Du kan med se enkla
samband mellan olika
händelser och beskriva
dem kortfattat samt dra
enkla slutsatser.

Du kan redogöra
för några kristna
högtider och
traditioner och
göra enkla jämförelser
mellan kristendomens
betydelse för svenskt
kultur och samhälls livunder
Stormaktstiden och nu.

Du kan på ett
enkelt beskriva
några
grundläggande drag
i fornskandinavisk
och samisk religion och ger exempel på hur fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar