lördag 27 december 2014

Uppgifter till vårt arbete om världsreligionerna!

Under några veckor, 2- 6 kommer vi att repetera världsreligionerna. Jag tror att du redan kan mycket fakta om de flesta religionerna så nu kommer vi att träna på att använda olika källor, se likheter och skillnader samt kunna föra resonemang kring en större fråga. 

Jag kommer att förklara uppgiften ordentligt på fredagen den 8 jan och då kommer vi också att bestämma vilken religion ni ska fördjupa er i. På bloggen finns det en del filmer om de olika religionerna och vi kommer tillsammans under arbetetsgång att lägga ut filmer och andra länkar som kan var till hjälp när ni skriver era faktatexter. Jag ser fram emot ett spännande arbetet!



Världsreligionerna                                                                        
Din första uppgift är att enskilt söka fakta om en av de 5 världsreligionerna:
Kristendom  Islam  Hinduism   Buddhism   Judendom
Du kommer sen få presentera ”din” religion för 4 klasskamrater som arbetat med de andra 4 världsreligionerna, detta för att du ska få kunskap om vilka likheter och skillnader det kan finnas mellan religionerna. Slutligen kommer du få använda din kunskap som grund för en resonerande uppgift som även den skrivs enskilt.

Det du ska ta reda på om ”din” världsreligion är:
1.       Hur och när uppkom religionen?
2.       Har religionen någon grundare? Vem var han/hon?
3.       Finns det andra personer som varit betydelsefulla för religionen? Berätta om max 2 personer!
4.       Har din religion några speciella symboler och vad betyder dem? Berätta om max 2 st!
5.       Klär man sig på något speciellt vis inom din religion? Varför gör man det? Är det skillnad på hur män och kvinnor ska klä sig enligt religionens regler?
6.       Har religionen någon helig skrift? Hur viktig är den för de som tror på din religion?
7.       Har religionen några moraliska regler? (T.ex. förbud mot att stjäla).
8.       Finns det några speciella levnadsregler för de som följer denna religion? Försök beskriva en vanlig dag för någon som utövar din religion.
9.       Vad kallas religionens lokaler där man ber eller utför andra religiösa ritualer? Ge exempel på vad man gör här.
10.   Har religionen någon/några Gudar? I så fall, berätta om den/dessa. Max 3 exempel!
11.   Vad har religionen för speciella högtider? Vad heter dem och varför firas de? 2-3 exempel!
12.   Hur många anhängare har religionen idag och var i världen bor de flesta av dem? Ge exempel på 2 länder!
13.   Har din religion krigat mot någon av de andra världsreligionerna, eller har anhängarna till din religion blivit utsatta för våld på grund av sin tro? Berätta om 2 exempel där just religion varit en av de viktigaste orsakerna till detta. Ta gärna ett historiskt exempel och ett från mer modern tid om du har många att välja på.




Vid redovisningen, Jämförande uppgift:

1.       På vilka 3 punkter var det störst skillnad mellan religionerna? Hade dessa punkter något gemensamt med varandra? Skriv kortfattat hur de olika religionerna fungerade på dessa punkter.

2.       På vilka 3 punkter var religionerna mest lika varandra? Hade dessa punkter något gemensamt med varandra? Varför tror du att religionerna var överens om just dessa punkter?


Efter redovisningen, Resonerande uppgift:
Vid det här laget har du säkert under redovisningen fått höra om flera exempel på religionskrig eller våldshandlingar mot religiösa grupper av människor. Samtidigt har du antagligen märkt att världsreligionerna är ganska lika varandra när det gäller vissa grundregler, till exempel har alla världsreligionerna ett förbud mot att döda andra människor. Frågan du ska resonera om är:

Hur tror du det kommer sig att religion ofta blir en ursäkt för krig eller våldshandlingar trots att alla världsreligionerna har en regel om att man inte ska döda andra människor?

Försök resonera i flera steg och få med exempel som gör dina resonemang tydliga!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar